toggle menu

Waterwegen en havens

Voor havens zijn meteorologische parameter van groot belang. Schepen hebben belang bij nauwkeurige windmetingen. Kranen op de terminals mogen bij bepaalde windcondities niet meer werken en als de temperatuur daalt, zal er wellicht gestrooid moeten worden op het terrein van de haven.

Havenautoriteiten maken veel gebruik van de meteorologische data afkomstig van de weerdiensten als KNMI en MeteoGroup. Zij leveren echter ook meetgegevens aan, aan deze diensten. Die data wordt weer gebruikt om de weermodellen te finetunen, kalibreren. Voor de windmeeting in havens maken we veel gebruik van de Ventus.

In havens, met name bij het aanleggen van schepen is het naast de wind data ook van belang data van golven en de dwarsstroming te kennen. Deze kunnen we meten door gebruik te maken van de OTT-SLD. Als laatste kunnen we sensoren leveren die de waterkwaliteit monitoren om illegale lozingen van schepen of bedrijven op de haven op te sporen. Voor kleinere havens is de diepgang natuurlijk van belang. In getijdegebieden is een nauwkeurige peilmeting noodzakelijk. Wij leveren voor de peilmeting de uiterst betrouwbare en onderhoudsarme OTT-PLS niveau sensor en de OTT-RLS contactloze radarsensor.

Containerterminals hebben vaak windsensoren op de kranen. Op basis van de meetgegevens wordt bepaald of de kraan in bedrijf mag blijven of niet. De grotere terminals beschikken verder vaak over wegdeksensoren, die de conditie van de weg meten om de veiligheid van het verkeer op het terrein van de terminal te waarborgen.

Op de binnenwateren is de doorvaathoogte onder bruggen soms onduidelijk. Door toepassing van een OTT-RLS contactloze niveau sensor, al of niet in combinatie met een AIS transmitter, kan een aanvaring worden voorkomen. Naast de doorvaarthoogte, kunnen dwarsstroming en zijwind ook parameters zijn waar de scheepvaart rekening mee moet houden bij het passeren van een kunstwerk.

U ziet ook in complexe projecten kan OTT/Lufft, samen met onze partner, Observator Instruments, de totaaloplossing bieden die u nodig heeft. Wij adviseren u graag.

Altijd het laatste nieuws?

Wil je maandelijks het laatste nieuws ontvangen in je mail box? Meld je dan aan voor onze...

... Nieuwsbrief