toggle menu

De Koninklijke Nederlandse Luchtmacht test MARWIS

Met trots melden we dat we in week 2 van 2018, een MARWIS sensor van Lufft in gebruik gaan stellen op vliegveld Eindhoven. De Luchtmacht zal komende winter de MARWIS uitgebreid gaan testen. Als de test een succes is, overweegt de Luchtmacht de MARWIS op alle militaire vliegvelden in Nederland in te zetten.

De Luchtmacht gebruikt de MARWIS voor het automatisch genereren van Runway Code Conditions. Deze RCC codes, worden onder ander gebruikt bij het opstellen van TALPA en SnowTAM rapporten.
TALPA is een afkorting voor Takeoff And Landing Performance Assessment. De RCC codes worden aan elk vliegtuig dat wil vetrekken of landen doorgegeven. Op Eindhoven Airport faciliteert de Luchtmacht ook de burgerluchtvaart.

In tegenstelling tot wat er weleens beweerd wordt, zijn er geen restricties tegen het gebruik van een MARWIS voor het opstellen van de TALPA en SnowTAM rapporten.

 De MARWIS meet de volgende parameters;

• Omgevingstemperatuur
• Relatieve luchtvochtigheid
• Wegdek temperatuur
• Dauwpunt op wegdek niveau
• Waterlaag dikte op de weg
• IJspercentage op de weg
• Frictie/grip
• Wegdek conditie

De MARWIS meet in realtime, met een meetfrequentie van 100 meetwaarden per seconde, bij een snelheid van 70 km/u, de wegdekconditie van zowel de opstelplaatsen van de vliegtuigen, de toegangswegen en de landingsbanen. Hieronder een voorbeeld van de wijze waarop de data in ViewMondo kan worden gepresenteerd.

 

Naast het genereren van de TALPA en SnowTAM rapporten kan de data ook worden gebruikt voor het aansturen van het winteronderhoud. Met de verzamelde data is het mogelijk het gebruik van strooimiddelen beter te doseren. Op de luchthaven van Saarbrucken, is de investering in de aanschaf van de MARWIS, hierdoor binnen een week terugverdiend.

Meer info Runway sensors

Samenvatting

De Koninkluke Luchtmacht, zal komende winterperiode de MARWIS sensor van Lufft in gaan zetten voor het genereren van Runway Condition Codes en het optimaliseren van de gladheid bestrijding, op start- en landingsbanen van vliegveld Eindhoven.